Grecy najrzadziej w całej Europie zapadają na choroby serca. Czemu to zawdzięczają? Zdrowej kuchni. Mało tłuszczów, oliwka z oliwek, świeże ryby, warzywa i owoce - oto klucz do sukcesu. Może dzięki dobroczynnym właściwościom greckiej kuchni powstał mit o nektarze i ambrozji - napoju i jedzeniu greckich bogów, którzy dzięki nim byli zawsze młodzi i żyli wiecznie. Dziś dania greckie takich własności, jak w czasach gdy Olimp był zamieszkany przez cały niemal grecki panteon, nie mają, ale jedno jest pewne - będąc w Grecji warto spróbować tamtejszej kuchni.
W Grecji łączą się drogi wschodu i zachodu, dzięki czemu kuchnia grecka jest bardzo oryginalna i smaczna. Podstawę wielu potraw stanowi rzadko goszcząca na naszych stołach baranina oraz owoce morza: ośmiornice , małże, krewetki i kalmary, dodatkiem do prawie wszystkich dań są warzywa, których jest ogromny wybór. Możemy tu odnaleźć także przebogatą różnorodność serów, najbardziej znany nam jest ser owczy Feta , ser Kafelotori produkowany jest z mleka krowiego i koziego, a Kopanisti jest bardzo pikantny ponieważ podczas produkcji dodaje się sól i drobno roztartą czerwoną paprykę. Grecy podobnie jak Włosi, przykładają dużą wagę do wspólnego spożywania posiłków. Oczywiście każdemu dobremu jedzeniu towarzyszy dobry alkohol. Wspaniałym dodatkiem do wielu potraw są Tzatziki, czyli pasta czosnkowa. Tak jak w Polsce, tak i tu każdy region ma swoje specjały. Na Krecie możemy się delektować szufadą ze ślimaków lub pierożkami z serem myzitra, na Samos można spróbować potrawy z mięsa wieprzowego, koziego i pszenicy czyli dania Jorti, na Idrze zostaniemy poczęstowani talerzem owoców morza egejskiego, na Rodos zjemy pikantną marydę, a Cypr zaoferuje nam takie potrawy jak dawas (posiłek z mięsa wołowego i baraniny) czy supa trachanas. Grecki bożek zabawy Dionizos nigdy nie odmawiał dobrego szlachetnego trunku, jakim jest wino. Ciepły klimat sprzyja uprawie winorośli, odmian których, jest w Grecji kilkadziesiąt. Jednym z najstarszych win Greckich jest Retsyna, wino do produkcji którego jest dodawany olejek z sosny, przez co zyskuje ono oryginalny smak i zapach. Bardzo charakterystyczne dla tego kraju jest Ouzo - grecka wódka o smaku anyżkowym, zazwyczaj podawana rozcieńczona z wodą
W Grecji łączą się drogi wschodu i zachodu, dzięki czemu kuchnia grecka jest bardzo oryginalna i smaczna. Podstawę wielu potraw stanowi rzadko goszcząca na naszych stołach baranina oraz owoce morza: ośmiornice , małże, krewetki i kalmary, dodatkiem do prawie wszystkich dań są warzywa, których jest ogromny wybór. Możemy tu odnaleźć także przebogatą różnorodność serów, najbardziej znany nam jest ser owczy Feta , ser Kafelotori produkowany jest z mleka krowiego i koziego, a Kopanisti jest bardzo pikantny ponieważ podczas produkcji dodaje się sól i drobno roztartą czerwoną paprykę. Grecy podobnie jak Włosi, przykładają dużą wagę do wspólnego spożywania posiłków. Oczywiście każdemu dobremu jedzeniu towarzyszy dobry alkohol. Wspaniałym dodatkiem do wielu potraw są Tzatziki, czyli pasta czosnkowa. Tak jak w Polsce, tak i tu każdy region ma swoje specjały. Na Krecie możemy się delektować szufadą ze ślimaków lub pierożkami z serem myzitra, na Samos można spróbować potrawy z mięsa wieprzowego, koziego i pszenicy czyli dania Jorti, na Idrze zostaniemy poczęstowani talerzem owoców morza egejskiego, na Rodos zjemy pikantną marydę, a Cypr zaoferuje nam takie potrawy jak dawas (posiłek z mięsa wołowego i baraniny) czy supa trachanas. Grecki bożek zabawy Dionizos nigdy nie odmawiał dobrego szlachetnego trunku, jakim jest wino. Ciepły klimat sprzyja uprawie winorośli, odmian których, jest w Grecji kilkadziesiąt. Jednym z najstarszych win Greckich jest Retsyna, wino do produkcji którego jest dodawany olejek z sosny, przez co zyskuje ono oryginalny smak i zapach. Bardzo charakterystyczne dla tego kraju jest Ouzo - grecka wódka o smaku anyżkowym, zazwyczaj podawana rozcieńczona z wodą
Wyszukała: Maryla
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz